Yalova, bugünkü idari bölünüÅŸe göre, merkez ilçeyle birlikte 6 ilçeden oluÅŸmaktadır.
Ä°lçeler; Yalova Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal'dir.
Yalova'nın 6 ilçe belediyesi ile birlikte, toplam 15 belediyesi bulunmaktadır; merkez ilçede 1 (Kadıköy), Altınova'da 3 (Kaytazdere, Subaşı ve TavÅŸanlı), Çınarcık'ta 4 (Koruköy, Esenköy, Kocadere ve TeÅŸvikiye) ve Çiftlikköy'de 1 (TaÅŸköprü) belediyesi ve toplam 43 köyü vardır.
Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısı ile Samanlı DaÄŸları'nın kuzey eteklerine kurulmuÅŸ olan Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin güneydoÄŸu kesiminde yer almaktadır.Ä°lin kuzeyinde ve batısında Marmara denizi,doÄŸusunda Kocaeli,güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik ve Ä°znik ilçeleri) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları Marmara Denizi ile çevrilmiÅŸtir.Kıyılar,girintili çıkıntılı bir özellik göstermez. Yalova'nın 39-40º kuzey enlemi, 29-61º doÄŸu boylamları arasında denizden yüksekliÄŸi 2 metre, en yüksek noktası 926 metredir.839 kilometrekarelik bir alanı ile ülke yüzölçümünün % 0.11'lik bölümünü kapsamaktadır.
Yalova, yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en küçük ilidir ve denize en uzun kıyısı olan ( 105 km ) turistik illerinden de birisidir. Yalova,verimli ve bereketli ovalara sahiptir.Çınarcık, Gökçedere, Kirazlı,Kılıçköy ve TaÅŸköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü küçüklü ovalar oluÅŸmuÅŸtur.Bu ovalar,akarsular boyunca uzanmakta olup çevrelerinde meyvecilik,sebzecilik yapılmaktadır.
Yalova'nın toplam yüzölçümünün( 847,000 ha ) %82 'si,tarım arazisi ( 221,730 ha ), orman alanı(468,090 ha) ve çayır-mera arazisinden( 7,944 ha ) oluÅŸmaktadır. Ä°lin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluÅŸturmaktadır.Samanlı DaÄŸları'nın kuzey ve güneyinde vadi içlerinde bulunan makiler,bu kütlenin etekleri boyunca kesintili ÅŸeritler ve parçalar halinde bulunurlar.
Yalova'nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsü ile kaplıdır.Ormanlık alanlarda genellikle kayın,meÅŸe,gürgen,kızılcık,kestane ve ıhlamur aÄŸaçları görülür.
Yalova'daki ormanlardan çevrenin odun ve kereste ihtiyacı karşılanmaktadır.
AKARSULAR
Yalova'daki en önemli akarsular,kaynağını Samanlı DaÄŸları'ndan alır.Gemlik ilçesi sınırları içinde,uzunluÄŸu 40 km debisi 3943 km/sn ve yıllık su hacmi 120.000.000 metreküp olan Selimandra deresi doÄŸmaktadır.DereaÄŸzı denilen yerden Samanlı deresi adını alarak denize dökülür.En geniÅŸ ve en uzun akarsudur.Bol su taşır.Nacaklı deresi bölümünde ormanlar arasında,SudüÅŸen mevkii'nde 30 metrekarelik bir ÅŸelale bulunur.Altınova ilçesinde, Hersek deltasının oluÅŸmasını saÄŸlayan Yalakdere bulunmaktadır.DiÄŸer önemli akarsular ; Kocadere deresi,Karpuz dere,Samanlı deresi,Safran deresi,Balaban deresi,Elmalık deresi,Sultaniye deresi ve Kılıç deresidir.
DENÄ°ZLER
Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları,Marmara Denizi ile çevrilmiÅŸtir.Kıyılar girintili-çıkıntılı bir özellik göstermez.Sahil ÅŸeridi dar olmakla birlikte, doÄŸal plaj özellikleri göstermektedir.Yalova ili kıyıları kumsal,sadece Çınarcık ve Esenköy sahilleri çakıltaÅŸlıdır.
GÖLLER
Yalova'nın tek doÄŸal gölü Kocadere beldesinin güneyindeki Delmece Yaylası civarında bulunan ve Dipsiz Göl adıyla bilinen krater gölüdür.Bunun dışında Termal ilçesinde Gökçe Baraj Gölü bulunmaktadır.
YAYLALAR
Ä°lin en önemli yaylası, Kocadere ve TeÅŸvikiye beldelerinin güneyinde yer alan Delmece Yaylası'dır.Bu yayla,çam ormanlarıyla kaplıdır.Delmece Yaylası'na TeÅŸvikiye'den ayrılan toprak yolla ulaşılabilir.